Τρόποι επικοινωνίας του υποκειμένου τότε και σήμερα

Τρίτη 2 Φεβρουαρίου 2010

Ομάδες αυτοβοήθειας



Κυβέλου Ευαγγελία
Mcs Κλιν. Ψυχολογίας και Ψυχοπαθολογίας 
Εκ.μέλος Ελληνικής Εταιρείας Ομαδικής Ανάλυσης και Οικογενειακής Θεραπείας

Ομάδες αυτοβοήθειας
Ανώνυμοι Αλκοολικοί, η Ανάνηψη, Ανώνυμοι Υπερφάγοι

(Εισήγηση στην Ελληνική Εταιρεία Ομαδικής Ανάλυσης & Οικογενειακής Θεραπείας. Ελληνικό. Εκπαιδευτικό Ινστιτούτο Ομαδικής Ανάλυσης & Οικογενειακής θεραπείας, Αθήνα, 11-6-2008 και 18-6-2008)
Βιβλίο αναφοράς : I. YALOM, Θεωρία και πράξη της ομαδικής ψυχοθεραπείας, μετ. Ανδριτσάνου- Κακατσάκη, Αθήνα, Άγρα, 2006.

Σήμερα υπάρχουν πάρα πολλές ομάδες αυτοβοήθειας, θα μπορούσαμε να πούμε ότι υπάρχουν ομάδες για κάθε είδους ενόχληση, πρόβλημα ή ιδιαιτερότητα. Ο αριθμός τους σύμφωνα με έρευνες υπερβαίνει κατά πολύ τις ομάδες που συντονίζονται από ειδικούς. Αν και είναι δύσκολο να αξιολογήσουμε την αποτελεσματικότητα τους, κάποιες συστηματικές μελέτες και τα μέλη που λαμβάνουν μέρος τις αξιολογούν θετικά. Ιδιαίτερα γνωστές είναι οι ομάδες αυτοβοήθειας που σχετίζονται με την εξάρτηση ουσιών. Όπως οι ΑΑ (Ανώνυμοι Αλκοολικοί), η Ανάνηψη, Ανώνυμοι Υπερφάγοι, κ.τ.λ., αλλά και άλλες ειδικευμένες ομάδες όπως Γονεις Δολοφονημένων Παιδιών, Ηλικιωμένα θύματα εγκληματικών ενεργειών, κ.τ.λ.
Μολονότι οι ομάδες αυτοβοήθειας μοιάζουν με τις θεραπευτικές ομάδες, υπάρχουν μερικές σημαντικές διαφορές. Οι περισσότερες ομάδες αυτοβοήθειας δεν χρησιμοποιούν κάποιο επαγγελματία ψυχικής υγείας, τα μέλη αποτελούν συγχρόνως πάροχο και καταναλωτή των υπηρεσιών. Αλλά και οι ομάδες που κάνουν χρήση ενός επαγγελματία, αυτός δρα συμβουλευτικά εκτός ομάδας. Γενικά οι ομάδες αυτοβοήθειας πηγαίνουν καλύτερα όταν η εμπειρογνωμοσύνη παραμένει από την πλευρά των μελών. Διαφέρουν από τις θεραπευτικές ομάδες στο γεγονός ότι δίνονται πολύ λιγότερες ερμηνείες της προσωπικότητας, υπάρχει μικρότερη αντιπαράθεση και περισσότερες θετικές και υποστηρικτικές δηλώσεις. Θεραπευτικοί παράγοντες που έχουν σημαντική επιρροή είναι: ο αλτρουισμός, η συνεκτικότητα, η καθολικότητα, η ενστάλαξη ελπίδας, η κάθαρση. Η διαπροσωπική μάθηση παίζει ελάχιστο ρόλο και η χρήση του εδώ-και-τώρα δεν είναι εφικτή χωρίς ένα καλά εκπαιδευμένο θεραπευτή.
Τέλος, προτείνετε στους θεραπευτές να μην βλέπουν ανταγωνιστικά τις ομάδες αυτοβοήθειας, αλλά σαν ένα μέσον από το οποίο πολλοί άνθρωποι ωφελούνται.

Σχετικές σελίδες που μπορείτε να επισκεφτείτε:


Βασικοί στόχοι της ομαδικής θεραπείας:
http://e-psychotherapia.blogspot.com/2011/06/blog-post.html

Πότε και σε τι μπορεί να με βοηθήσει η ψυχοθεραπεία

Διαδικτυακές υποστηρικτικές ομάδες

Καρδιολογικά νοσήματα και ψυχοθεραπεία