Τρόποι επικοινωνίας του υποκειμένου τότε και σήμερα

Δευτέρα 7 Ιουνίου 2010

Βιογραφικά στοιχεία του Ζ. Λακάν


Βιογραφικά στοιχεία του Jacques Lacan
Κυβέλου Ευαγγελία
Αθήνα 2007




  Ο Jacques – Marie Émile Lacan γεννήθηκε τον Απρίλιο του 1901 στο Παρίσι. Ήταν το πρώτο παιδί του Alfred Lacan και της Émilie Baudry. 
Η οικογένεια απέκτησε λίγο αργότερα άλλα δύο παιδιά, την Madeleine και τον Marc-François που έγινε μοναχός στο τάγμα των Βενεδικτίνων.


Το 1921 ο Jacques Lacan ξεκινάει τις σπουδές του στην Ιατρική Σχολή του Παρισιού.


   Το 1927 αρχίζει την κλινική του εκπαίδευση στην Ψυχιατρική υπό την επίβλεψη του Gaetan Gatian de Clerambault στο ειδικό νοσοκομείο για φρενοβλαβείς.
Εκδηλώνει ενδιαφέρον για τους σουρεαλιστές και το 1931 συναντά τον Salvador Dali.
To 1932 δημοσιεύει την διατριβή του Περί της παρανοϊκής ψύχωσης στις σχέσεις της με την προσωπικότητα και αποστέλλει ένα αντίγραφο στον Freud. Ο Freud του επιβεβαιώνει την παραλαβή του, αποστέλλοντας του μια κάρτα.
Alexandre Kojève 
Ο Lacan για αρκετά χρόνια παρακολουθεί τα σεμινάρια του Alexandre Kojève για την φαινομενολογία του πνεύματος του Hegel στην École des Hautes Études.
Εκδίδει άρθρα του στο σουρεαλιστικό περιοδικό Minotaure.
Rudolph Loewenstein
 Το 1934 και ενώ είναι ήδη σε ανάλυση με τον Rudolph Loewenstein, γίνεται δόκιμο μέλος της SPP (Société Psychanalytique de Paris).
Τον ίδιο χρόνο παντρεύεται την Marie-Louis Blondin και αποκτά το πρώτο του παιδί, την Caroline.
Το 1936 παρουσιάζει την πρώτη εισήγηση του για το στάδιο του καθρέφτη στο τέταρτο συνέδριο της IPA στην Μαδρίτη. Αρχίζει να δουλεύει ως ψυχαναλυτής.
Δύο χρόνια μετά, το 1938, γίνεται πλήρες μέλος της SPP και εκδίδει στην Encyclopédie Française, το άρθρο του για την οικογένεια.
Ο Freud, εγκαταλείποντας την Βιέννη, λόγο της ναζιστικής κατοχής, για να εγκατασταθεί στο Λονδίνο, περνάει από το Παρίσι, όπου γίνεται μια μικρή συγκέντρωση προς τιμήν του. Ο Lacan δεν παρευρίσκεται.
Sylvia Bataille
Τα δύο επόμενα χρόνια, 1939 και 1940, γεννιόνται από τον Lacan και την Marie- Louis τα παιδί τους ο Thibaut και η Sibylle.
Το 1941 ο Lacan θα αποκτήσει μία ακόμη κόρη από την Sylvia Bataille, εν διαστάσει σύζυγο του Georges Bataille, την Judith, η οποία θα φέρει το επίθετο Bataille. Η Marie- Louise καταθέτει αίτηση διαζυγίου το οποίο εκδίδεται τέσσερα χρόνια αργότερα.
Το 1949 στο δέκατο συνέδριο της IPA στην Ζυρίχη, ο Lacan θα παρουσιάσει μια ακόμη εργασία του για το στάδιο του καθρέφτη.


Το γραφείο του Lacan
 Το 1951 ξεκινάει τα εβδομαδιαία σεμινάρια του στο διαμέρισμα της Sylvia Bataille, στο νούμερο 5 της Rue de Lille.
 Συγχρόνως διατελεί αντιπρόεδρος της SPP. Η εκπαιδευτική επιτροπή του κάνει σύσταση σχετικά με την κυμαινόμενη διάρκεια των συνεδριών όπου ακολουθεί. Ο Lacan υπόσχεται συμμόρφωση αλλά εξακολουθεί την τακτική του.
Το 1953 παντρεύεται τη Sylvia Bataille.
Γίνεται πρόεδρος της SPP. Σύντομα όμως παραιτείται και εντάσσεται στην Société Française de Psychanalyse (SFP) που έχουν ιδρύσει οι Daniel Lagache, Juliette Favez-Boutonier και Françoise Dolto όπου έχουν παραιτηθεί πρόσφατα από την SPP. Ο Lacan ανοίγει την εναρκτήρια συγκέντρωση της νεοσυσταθείσας εταιρείας με μια εισήγηση του για «το συμβολικό, φαντασιακό, πραγματικό».
Την ίδια χρονιά η IPA τον καθαιρεί από μέλος της λόγω της παραίτησης του από την SPP.
O Lacan ξεκινάει το σεμινάριο του στο Hôpital Saint-Anne.
H IPA απορρίπτει πολλαπλές αιτήσεις σύνδεσης της SFP προβάλλοντας ως κυριότερο λόγο την παρουσία του Lacan. Το 1963 η IPA θα δεχτεί να αναγνωρίσει την SFP με τον όρο να αποκλεισθούν από την λίστα διδακτικών αναλυτών ο Lacan και άλλοι δύο αναλυτές. Συγχρόνως αποτρέπουν τους εκπαιδευόμενους από το να παρακολουθούν τα σεμινάρια του.
Ο Lacan παραιτείται από την SFP.
To 1964 μεταφέρει το σεμινάριο του στην École Normal Supérieure. Ιδρύει την École Freudienne de Paris (EFP).
Το 1964 η SFP διαλύεται.
Το 1966 εκδίδεται μια συλλογή εργασιών του Lacan με τον τίτλο Écrits.
To 1967 εισηγείται στην EFP ένα νέο θεσμό, μέσω του οποίου να πιστοποιείται το τέλος της διδακτικής εκπαίδευσης των μελών ψυχαναλυτών. Αυτή την διαδικασία την αποκαλεί «πέρασμα».


Παρίσι Μάιος 1968


  Κατά τον Μάη του 1968 ο Lacan εκφράζει την συμπάθεια του για τις φοιτητικές κινητοποιήσεις και εν μέσω των φοιτητικών διαδηλώσεων ιδρύεται από τους φοιτητές της Vincennes (Paris VIII) τμήμα ψυχανάλυσης.
Το σεμινάριο του Lacan μεταφέρεται στη Faculté de Droit.
Το 1973 εκδίδεται το πρώτο σεμινάριο του υπό την μορφή βιβλίου. Πρόκειται για μια επιμελημένη μεταγραφή του σεμιναρίου του 1964, 
Noam Chomsky


Οι τέσσερις θεμελιακές έννοιες της ψυχανάλυσης.
Δυο χρόνια αργότερα θα επισκεφτεί τις ΗΠΑ κάνοντας διαλέξεις στο πανεπιστήμιο του Yale και στο MIT. Εκεί θα συναντηθεί με τον Noam Chomsky.
To 1980 η EFP, μετά από έντονες αντιπαραθέσεις των μελών της, διαλύεται από τον Lacan.
Στη συνέχεια ο Lacan θα ιδρύσει τον οργανισμό του Cause Freudienne όπου και θα τον διαλύσει για να τον αντικαταστήσει με αυτόν της École de la Cause Freudienne.
Στις 9 Σεπτεμβρίου του 1981 ο Lacan πεθαίνει, σε ηλικία ογδόντα ετών, στην κλινική Hartmann de Neuille, στο Παρίσι.
Επιγραφή στο νούμερο 5 της Rue de Lille

[Για κάτι περισσότερο μπορείτε να επισκεφτείτε στο παρών blog τα άρθρα

Jacques Lacan και η εποχή μέσα στην οποία αναπτύσσονται οι ιδέες του:
Το έργο του Lacan:

 Ακόμα
Φαντασιακό- Συμβολικό- Πραγματικό: 
http://e-psychotherapia.blogspot.com/2010/09/blog-post.html  
Το στάδιο του καθρέφτη:
  http://e-psychotherapia.blogspot.com/2010/09/blog-post_19.html
Η Πατρική Λειτουργία και η Επιθυμία της μητέρας:



Δεν υπάρχουν σχόλια: